A sárkány szerencséje – kínai jelképek

A jelképek fontos szerepet játszanak a kínai hagyományokban és kultúrában. Születésüktől egészen halálukig végig kísérik a kínai emberek életét, így a kínai jelképek világába lépve, jobban megérthetjük a kínaiakat.

 

A kínai hagyományok jelképekhez való kötődése az ősidőkre vezethető vissza, melyeknek a kínaiak még napjainkban is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Szívesen vásárolnak talizmánokat és különböző amuletteket, melyektől boldogságot, gyarapodást és a gonosz erők elleni védelmet remélnek. A kínaiak szerint a jelképek rendet teremtenek a világban, és lehetővé teszik, hogy bizonyos alapelvek szerint éljünk. Ezért veszik körül magukat jelképekkel otthonaikban és a munkahelyükön, ezért tartják őket maguknál és szerepeltetik cégemblémáikban. A kínai jelképek világában kulcsszerepet játszanak az állatok és a színek.

 

A jóságos sárkány és az állhatatos teknős

 

A kínaiak hisznek az ősi mitológiából származó négy csodatevő állat – a sárkány, a főnix, az unikornis és a teknős – erejében.

 

A sárkány a szerencsét és a jóságot jelképezi. Ez a kínai mitológia egyik legfontosabb szereplője, az európaiak leggyakrabban erre asszociálnak Kína kapcsán. A sárkány az idők kezdete óta a férfiúi jang energiát és a kreativitást képviseli. A kínai emberek tehát a sárkánytalizmán viselése által remélnek pozitív energiával való feltöltődést. A sárkány fontos szerepet játszik a hagyományos kínai esküvői szertartásokban is. A sárkány esküvői táncának burkolt jelentése erősen szexuális töltetű. Az újdonsült házasok e tánc alatt vonulnak vissza és hagyják el a lakodalmat.

 

Kínában a másik népszerű, erőt szimbolizáló teremtmény, a főnix. A kínai mitológiában a főnix a madarak uraként jelenik meg. Jelképe az erénynek és a kecsességnek is, de mindenekelőtt a jin energiát képviseli. A nőiesség megtestesüléseként tekintenek rá. A kínai főnix és a kínai sárkány együttesen a házaspár közötti tökéletes kapcsolatot jelképezi, és utal a jin és a jang energiára is.

 

Kínában az unikornis is a jóság szimbolikus állata. A kínai unikornis azonban különbözik a nyugati kultúrában ismert egyszarvútól. Fején nem csupán egy, de kettő vagy akár három szarv is lehet. Az unikornis a gyermekvállalás szándékának jelképe, a teknős pedig a kitartásé, a függetlenségé, a bölcsességé, valamint a hosszú életé. A kínai hagyományok szerint a teknősbéka birtokában vannak a földnek és az égnek titkai.

 

A kínai jelképek között e négy természetfeletti teremtményen kívül egyéb állatok is szerepelnek, például a tigris, az őz, a daru és az oroszlán.

(megjegyzés: ide kattintva további információkhoz juthat)

 

A kínaiak hite szerint az oroszlán a hatalom, a méltóság és a boldogság jelképe. Úgy tartják, hogy megvédi az embereket a gonosz erőktől. Fontos épületek és közintézmények bejáratánál gyakorta láthatunk oroszlánt ábrázoló szobrokat. A TIENS Csoport is használja márkaépítéséhez ezt a jelképet, a széttárt szárnyú Mennyei Oroszlánt, mely az erő és a szabadság jelképe.

 

Fehér szomorúság, vörös boldogság

 

Kínában a színek gyakran az európaitól eltérő jelentéssel bírnak. Erre az üzleti és a társasági kapcsolatokban is érdemes odafigyelni, mert könnyen követhetünk el baklövést, amikor ajándékozunk, levelet vagy meghívót küldünk, esetleg hivatalos alkalmakra ruhát választunk. A fehér például nyugaton a tisztaság, az ártatlanság jelképe, és elsősorban az esküvői szertartásokhoz kapcsolódik, az élet boldog pillanataihoz kötődik. A kínai hagyományok szerint viszont gyászt és szomorúságot jelez.

 

A kínai ember számára a boldogság színe a vörös, ezért az esküvői szertartások alkalmával is ezt a színt használják. Ehhez hasonlóan, egyéb családi ünnepségek alkalmával vörös szalagra függesztett pénzérmét kötnek az újszülöttek lábára. A szalag színe hivatott boldog életet biztosítani a gyermeknek, míg a pénzérme megvédi őt a gonosztól. Kínában a gyermek születése után egy hónappal ünnepséget rendeznek az újszülött tiszteletére, ahol a vendégek vörös tojásokkal ajándékozzák meg őt, a harmónia és boldogság jelképeként. A vörös hűséget és bátorságot is szimbolizál, mely hírnevet hoz és segít az egészség megőrzésében. A kínaiak szerint tehát mindig ajánlatos magunknál tartani valami vörös színű dolgot.

 

Színek játéka

 

Kínaiakkal való kapcsolata során legyen óvatos a feketével, mert jelentése kétértelmű; lehet pozitív és negatív is. Jelképezhet eltökéltséget, igazlelkűséget és önzetlenséget. Jelenthet azonban gonoszságot, titkolózást, alattomosságot és megtévesztést is. A lila ezzel szemben “biztonságos” szín, mert a kínaiak a bölcsességgel és a hatalommal társítják. A kék tisztaságot, naivitást és búskomorságot jelképez, melynek kínai hagyományokban jelenlévő árnyalata inkább zöldeskék árnyalatú, és gyakran kapcsolják a gyermekkorhoz. A zöld a tavasz, az élet, a dinamizmus színe, de rossz mellékjelentése is lehet, például a hűtlenséghez is társítható.

 

A múltban a sárga szín - melyet a nyugati emberek a vöröshöz hasonlóan szintén Kínához társítanak - a császár színe volt. Kizárólag a császári család használhatta, hatalmat és gazdagságot jelképezett. Később használata általánosabbá vált, és Kínában mára már nem ennyire egyértelmű ez a kapcsolódás.

 

A kínai jelképek tanulmányozása során érdemes szem előtt tartani, hogy Kína folyamatosan változik, újraértelmezi önmagát. Bár a hagyományokat továbbra is nagyra értékelik, az üzleti, kulturális és politikai kapcsolatokba begyűrűző nyugati világ nagy hatással van a kínaiak mindennapjaira. Vannak tehát kivételek a szabály alól, a kínai menyasszony is viselhet fehéret, és egy világméretű kínai cég jelében lehetnek olyan színek, melyekhez Európában is pozitív dolgokat kapcsolnak.